Praksisstudier sykepleie

Om praksisstudier i sykepleie

Halvparten av sykepleierutdanningen er praksisstudier (90 studiepoeng).  Det innebærer 5 praksisperioder fordelt på tre studieår. HiØ benytter praksisplasser innen kommune-helsetjenesten, spesialisthelsetjenesten og hos private aktører. Oversikt over når praksisperiodene gjennomføres finnes i årshjulet for sykepleie - studieåret 2023/2024.

Målet med veiledede praksisstudier er å oppnå yrkeskompetanse gjennom direkte kontakt med pasienter og pårørende i reelle arbeidssituasjoner Læringsutbyttet for hver enkel praksisperiode er beskrevet i emnebeskrivelsen.

Ved spørsmål om praksis kan du kontakte Praksisteamet på praksis-fred@hiof.no. Se også nettsidene våre for generell informasjon om praksis på fakultetet.

 

Å lære i praksisstudier

I dokumentet Å lære i praksisstudier finnes informasjon om rammer for praksisstudier, forventninger til veiledere og studenter, om studentenes arbeidsredskaper, og om veiledning og vurdering.

 

Læring og vurderingsverktøy

Planleggingssamtalen med student, veileder og praksislærer skjer i starten av hver praksisperiode. Mal for denne samtalen er dokumentet Roller og ansvar

Refleksjon er viktig for læring. Studentene skriver refleksjonsnotater i praksisstudier. Her er maler for refleksjonsnotat, SME-modellen og SLIPPS refleksjonsverktøy.

Egenvurdering/logg Studenten planlegger egen læring ved å bruke Egenvurdering - Logg i praksis eller Mal for ukeplan. Den deles med veileder og praksislærer.

Ferdigheter. Læring av ferdigheter er sentralt i sykepleierstudiet. I Ferdighetsskjema kan studenten skaffe seg oversikt over egen ferdighetslæring gjennom alle tre studieårene. Dette kan være til god hjelp for veiledere i ulike praksisperioder. Studenten oppbevarer denne selv gjennom hele studiet.

 

Respons – lærings- og vurderingsskjema

Vurdering er en kontinuerlig og obligatorisk del av praksisstudiene, og gjøres i Lærings- og vurderingsdokumentet Respons. Det finnes i Høgskolens skjemaløsning

Her er informasjon om, og opplæring i bruk av Respons https://www.responssykepleie.no/

Her er Brukerveileder til Respons Den er også integrert i det digitale vurderingsskjemaet. Brukerveilederen har henvisninger til Forskrift om skikkethetsvurdering i høyere utdanning som beskriver vurderingskriteriene for obligatorisk vurdering av skikkethet for yrket gjennom hele utdanningen.

 

FAQ - Ofte stilte spørsmål om Respons:

Hvordan finne riktig vurderingsskjema for aktuell praksisperiode?

Trykk på lenken Høgskolens skjemaløsning på siden her, og velg:

Bilde skjema for praksisvurdering

Trykk på skjema for den aktuelle praksisperiode. Hver praksisperiode har en bokstav, tallkode, navn på praksis, og når i semesteret praksisperioden gjennomføres.

Hvordan logge inn?

Du kommer til innlogging enten ved å velge skjema for aktuell praksisperiode, eller ved å trykke på Meny – knappen oppe til høyre i skjemaløsningen.

Husk å trykk på «Jeg har lest og godtar personvernerklæringen» - den blir grønn.

Studenter og lærere logger inn med Feide.

Praksisveileder logger inn med ID-porten.

Veiledere med utenlandsk ID kan ikke bruke ID porten. Kontakt responsansvarlige kari.aaroen@hiof.no eller trine.hovland@hiof.no.

Hvordan bruke digitalt vurderingsskjema?

Veileder åpner et skjema for midtvurdering, og et nytt til sluttvurdering. De skjemaene som veileder åpner har ikke student og praksislærer tilgang til før skjemaet er sent inn etter vurdering. Skjemaet kan brukes underveis i praksisperioden, og vurderinger underveis lagres. Når skjemaet åpnes igjen finnes det lagrede skjemaet under knappen Mine saker oppe til høyre i løsningen.

Student og praksislærer kan logge inn i tilsvarende skjema for praksisperioden for å orientere seg om kriteriene, men kan ikke logge inn i det samme skjemaet som veileder har åpnet.

Det er viktig at student og veileder samarbeider om å fylle ut skjemaet og bruke det underveis i praksisperioden.

Hvordan anvende Brukerveilederen?

Brukerveilederen utdyper vurderingskriteriene, foreslår aktuelle læresituasjoner og observasjoner. Dette er nyttig i studentens arbeid med plan for praksisstudiene / ukeplaner.

Brukerveiledningen er integrert i den digitale skjemaløsningen markert ved spørsmål for hvert kompetanseområdene vurderingskriteriene er sortert under som eksempelet her:

Vurdering av generell sykepleiefaglig kompetanse - Pasientrettet sykepleie

Selvstendighetsskalaen

Skala for vurdering av selvstendighet omfatter nivåer fra uselvstendig til selvstendig. I starten av studiet vil en student ha behov for mer hjelp og veiledning (assistert nivå) enn mot slutten av utdanningen. Skalaen benyttes for å tydeliggjøre krav til progresjon gjennom studiet og i siste periode med praksisstudier forventes selvstendighet på alle vurderingskriteriene.

Om studenten ved vurderingstidspunkt ikke innfrir krav til selvstendighetsnivå markeres ett lavere nivå. Om studenten skårer lavere enn markert krav til selvstendighet på flere vurderingskriterier vurderes om varsel om mulig ikke bestått skal gis (ved midtveisvurdering) / - ikke bestått vurderingsresultat (ved sluttvurdering).

Studenter kan også vurderes å være på ett høyere selvstendighetsnivå enn forventet, se beskrivelse av de enkelte selvstendighetsnivåene. Vær oppmerksom på at selvstendig her skal forstås som ett nivå det forventes at en skal være på ved slutten av utdanningen.

Her finner du beskrivelse av Skala for vurdering av selvstendighet.

Bruk av skjemaer for spesifikke kompetanseområder

Det er to eller tre spesifikke kompetanseskjemaer knyttet til hver praksisperiode. I løpet av utdanningen skal studentene ha fordypet seg i 8 ulike skjemaer/temaer. Studenten har selv ansvar for å arbeide med skjemaene og be om tilbakemelding og vurdering fra sykepleier underveis i praksisperioden. Arbeidet med de spesifikke kompetanseområdene skal være påbegynt før midtveisvurdering, og forventet selvstendighetsnivå skal være innfridd før sluttvurdering. Utskriftsvennlige skjemaer er tilgjengelig i studentens Canvasrom.

Rutiner ved varsel om mulig ikke bestått i praksisstudier

Rutiner ved varsel om mulig ikke bestått i praksisstudier

Hvordan sende inn skjema etter midt- og sluttvurdering?

Skjemaet kan brukes underveis i hele praksisperioden, man lagrer utfylte data underveis (blå knapp). Når midtveisvurderingen er gjennomført etter samtale mellom veileder, student og praksislærer trykker veileder på den grønne knappen. Da går skjemaet videre til studenten som får en mail om det. Studenten logger inn og finner skjemaet under Mine saker, skriver en egenvurdering og trykker på den grønne knappen. Obs. skjemaet går automatisk videre til praksislærer etter 2 dager.

Praksislærer får da en melding om at skjemaet er sendt videre, logger inn og finner det aktuelle skjemaet under Mine saker.

Prosessen må gjentas både ved midt- og sluttvurdering.

Skjermbilde fra skjema viser knappene "lagre"; "avbryt", "kontrollere"

Ved spørsmål om Respons, feilmelding eller tekniske problemer

For bruk av Respons til læring og vurdering ta kontakt med Responsansvarlig ved høgskolen: Kari Aarøen kari.aaroen@hiof.no eller Trine Hovland trine.hovland@hiof.no

Ved feilmelding eller problemer av teknisk art: skjema-vakt@hiof.no

Og da må alltid skjemaets referansenummer oppgis. Referansenummeret finnes under «Mine saker», eller i kvitteringen på mail for innsendt skjema, se eksempelet under her:

Skjermbilde viser bekreftelse når skjemaet er sendt inn

Saken finner man igjen under «Mine saker».

Publisert 30. mai 2018 15:08 - Sist endret 27. sep. 2023 12:41